To nye internettstudier prøver å klare luften rundt elektriske sigaretter

Elektrisk sigarett-studier godkjenner elektrisk røyk

Elektrisk sigarett-studier i media gir grønt lys for elektrisk røyk!

To studier som ble publisert tirsdag 18. mars 2014 av anerkjente American Journal of Preventive Medicine forteller oss forbrukere mer — vel, i alle fall bittelittegranne mer — om elektriske sigaretter og deres potensiale til å hjelpe røykere til å røyke mindre eller kutte ut røyken fullstendig.

Elektriske sigaretter (eller elektroniske sigaretter, som mange også kaller dem) er designet slik at de ser ut som ordinære, “gammeldagse” sigaretter.  De er produsert av plast, går på batterier og lar brukeren inhalere nikotin i form av damp.  I motsetning til andre nikotinbaserte nytelsesprodukter som nikotintyggegummi, nikotintabletter og nikotinplaster, samt ikke-nikotinbasert medisin som for eksempel Chantix fra Pfizer, e-sigaretter lar brukeren holde en ting som ligner på en sigarett og som etterligner bruken av en sigarett. En teori går ut på at dette bidrar til at det blir enklere å slutte å røyke. Effektiviteten av dette er enda ikke vitenskaplig dokumentert.

I den første undersøkelsen brukte forfatterne og fastleger Johns Hopkins og John Ayers et fritt tilgjengelig verktøy kalt Google Insights for å overvåke engelskspråklige nettsteder for ordet “e-cigarettes” (e-sigaretter).  Forfatterne brukte deretter denne statistikken for å finne ut hvor mange ganger folk søker etter e-sigaretter i USA, Storbritannia, Canada og Australia i tidsrommet januar 2008 til september 2010. Det ble også undersøkt søk i forbindelse med e-handel (kjøp av e-sigaretter på nettet).

Deretter ble søkene for e-sigaretter sammenlignet med søkene for nikotintyggegummi og nikotinplaster. Undersøkelsen viser at søk for e-sigaretter økte dramatisk mellom juli 2008 og februar 2010, ifølge teamet.  E-handel fulgte det samme mønsteret. E-sigaretter er  “utvilsomt det mest populære alternativet til røyking og medisinske røykerelaterte produkter på markedet”, sier Ayers i en pressemelding.

Problemet er at ingen med sikkerhet kan si om e-sigaretter er effektive, i den forstand at de virkelig får folk til å slutte med å røyke. I en annen studie i American Journal of Preventive Medicine, forteller professor Michael Siege på Boston University at han i samarbeid med kolleger sendte ut 5.000 spørreskjemaer til folk som nylig hadde kjøpt Blu e-sigaretter i løpet av en to-ukersperiode i 2009.

Michael Siege og teamet hans spurte inngående om røykevaner og bruk av nikotin etter at Blu-kundene hadde anskaffet e-sigarettene. Flesteparten av de som svarte var menn. Mer enn 80% hadde røkt i seks år eller mer. Nesten to tredjedeler hadde forsøkt å slutte tre ganger eller mer.

67% svarte at de hadde redusert antall sigaretter de hadde røkt seks måneder etter at de forsøkte e-sigaretter for første gang. 49% svarte at de hadde sluttet med tradisjonelle sigaretter og 31% svarte at de ikke røkte i det hele tatt etter en seksmånedersperiod.

Forfatterne av undersøkelsen drar en forsiktig konklusjon, basert på begrenset tallmateriale: “Hvis e-sigaretter viser seg å være sikre i bruk, vil e-sigaretter være et viktig virkemiddel for å redusere helseskader” samt at “e-sigaretter er verdt videre undersøkelser.

Kilder:

Electronic Cigarettes As a Smokiing-Cessation Tool. Results from an Online Survey.
Michael B. Siegel.
http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0749-3797/PIIS0749379710007920.pdf

Legg inn en kommentar!

Kommentarer

Be Sociable, Share!

Legg igjen en beskjed

Sponsored by Norsmoke