E-sigaretter like effektive som nikotinplaster ved røykeslutt

Elektrisk sigarett ved røykeslutt

Elektrisk sigarett ved røykeslutt – hvor effektive er de egentlig?

I en nylig medisinsk undersøkelse ble røykere tilbudt e-sigaretter i stedet for alminnelige sigaretter. Tre måneder senere hadde nesten 60% klart å slutte med alminnelige, tradisjonelle sigaretter. Dette er det samme tallet som for forsøk med nikotinplastere.

Denne undersøkelsen fra New Zealand regnes som den første der e-sigaretter blir undersøkt som en metode for å slutte å røyke. Dette er også, så vidt vi vet, den første undersøkelsen der e-sigaretter sammenlignes med røykeplastere. Resultatene ble publisert mandag 17. mars 2014 i fagmagasinet Lancet og presentert på The European Respiratory Society’s Annual Congress i Barcelona, Spania.

E-sigaretter markedsføres vanligvis som et substitutt eller tillegg til ordinære sigaretter. Amerikanske U.S. Food and Drug Administration (FDA) har advart amerikanske forbrukere om at elektriske sigaretter ikke formelt er godkjent som sigarettsubstitutter. E-sigarettene er plastsylindre med beholdere som kan inneholde lave doser med nikotin. Beholderne, også kalt “filtere”, kan inneholde smakstilsetninger som mint, frukt eller sjokolade, i tillegg til giftige stoffer. Enkelte av stoffene kan føre til kreft, i henhold til en FDA-rapport fra 2009.

FDAs 2009-rapport finner du her: http://www.fda.gov/newsevents/publichealthfocus/ucm172906.htm

Å slutte å røyke virker som en primær årsak til at folk kjøper e-sigaretter: En undersøkelse fra Storbritannia viser at 27% av røykerne som ønsker å slutte kjøper e-sigaretter på grunn av dette.

Det er flere gode grunner til å tro at e-sigaretter etterhvert vil erstatte nikotinplaster. Eksperter bak undersøkelsen poengterer at både e-sigaretter og nikotinplaster kan hjelpe røykere med å kvitte seg med nikotinsuget. I tillegg til nikotinavhengighet, er det knyttet andre avhengighetssymptomer ved tobakksrøyking. Blant annet knyttet til vaner. Her er elektroniske sigaretter mer effektive enn nikotinplaster.

Legg inn en kommentar!

Kommentarer

Be Sociable, Share!

Legg igjen en beskjed

Sponsored by Norsmoke