Italiensk studie viser at det ikke er noen sammenheng mellom e-sigaretter og røkeslutt

Elektrisk sigarett og røykeslutt

Er det noen sammenheng mellom elektrisk sigarett og røykeslutt? Nei, mener denne undersøkelsen.

Selv om e-sigarettentusiaster som oss vil være uenige, vil vi gjerne omtale en rapport fra det italienske helseministeriet. Rapporten konkluderer med at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom “røyklause tobakksalternativer” (som e-sigaretter så diplomatisk omtales som) og tobakksavhengighet. E-sigaretter som leverer nikotin til brukeren kan like gjerne være en inngangsport til tradisjonell røyking. Italienerne mener at e-sigaretter derfor ikke bør brukes av unge mennesker.

Ifølge Roberta Pacifici, leder av Italy Observatory on Smoking, Alcohol and Drug Use ved National Health Institute i Italia:  “Vi kan fastslå at en elektronisk sigarett er mindre giftig, men vi kan ikke si at den er helt ufarlig.” Hun legger til: “Vi må ha en edruelig tilnærming til dette spørsmålet. E-sigaretter er ikke løsningen på røykeproblemet. Vi vet altfor lite om hvorvidt e-sigaretter får folk til å slutte å røyke eller hvor giftig sigaretten egentlig er.” Pacifici innrømmer imidlertid at e-sigaretter leverer mindre nikotin og giftige substanser enn tradisjonelle sigaretter. Vanlige sigaretter inneholder over 4000 giftige stoffer.

Ray Story, styreformann i The Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association forteller at produsenter av e-sigaretter ikke lover å hjelpe folk å slutte å røyke. Dette er ikke en del av “salgspitchen”, sier han. Ray Story gjør et poeng ut av at det ikke er bevist at e-sigaretter er farlige, og at det ikke er e-sigarett-industriens ansvar å bevise at de er ufarlige. De som angriper e-sigarettene gjør folkehelsa en bjørnetjeneste, i og med at e-sigaretter i det store og det hele er et stort framskritt, sammenlignet med vanlige, tobakksbaserte sigaretter.

Støtter du e-sigaretter eller ei? Uansett — dette vil alltid være et kontroversielt produkt. Det må vi innrømme. Men hvorfor er det slik? Mange er enige med Ray Story i at e-sigaretter truer markedet til Nicorette og Philip Morris, som selger henholdsvis nikotinbaserte røykesubsitutter og tradisjonelle tobakksvarer. Offentlige kontorer vil i beskjeden grad “reklamere” for e-sigaretter fordi vi per i dag vet altfor lite om langsiktige (skade)virkninger.

En ting er i alle fall sikkert: Vi mangler bevis på at e-sigaretter hjelper på helsen, men vi mangler også bevis på at e-sigaretter er skadelige.

Eksterne lenker:

US National Library of Medicine: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2672396/

Legg inn en kommentar!

Kommentarer

Be Sociable, Share!

Legg igjen en beskjed

Sponsored by Norsmoke